Itt a spárgaszezon, most aránylag
olcsón hozzá lehet jutni sok helyen ehhez a finom és egészséges zöldséghez, nem
is tudtam megállni, hogy ne vegyek egy csokorral, pedig akkor még nem tudtam
mit készítsek belőle. Aztán végül vacsoraként végezte egy része, a többi meg ment
a mélyhűtőbe. A választásom most erre a receptre esett, az ötletet pedig a franciakonyha.hu adta.
A recept előtt néhány mondat a
spárgáról érdekességként.
A spárga nagyon egészséges étel,
kalóriaszegény, nem tartalmaz zsírt és koleszterint, viszont rosttartalma és
vitamintartalma magas. Vízhajtó és vesekő-eltávolító hatása van. Valamint jótékony
hatással van a keringésre, és segíti a szervezet méregtelenítését.
A spárgáknak két fajtája kapható
itthon, a zöld és a fehér. A zöld színű a föld felett növekszik, míg a fehér a
föld alatt. A spárga ehető részét sípnak hívják. Amikor vásárolunk, figyeljünk
oda, hogy lédús és roppanós legyen, mert különben nem tudjuk felhasználni
semmire sem.
Előkészítésükben annyi különbség
van, hogy a fehér spárgát meg kell hámozni, míg a zöldnél elegendő csak a
végeket levágni illetve általában zsengébb.
Hozzávalók:
A tésztához:
20 dkg liszt
10 dkg vaj
½ dl víz
1 csipet só
A töltelékhez:
15 dkg zöld spárga (tisztított
állapotban)
10 dkg tejföl
3 tojás
só
bors
½ mk. szerecsendió
A tészta elkészítéséhez a hozzávalókat összegyúrjuk,
gombócot formálunk belőle, majd letakarva 1 órát a hűtőben pihentetjük.
Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. A
spárgát előkészítjük, alaposan megmossuk, ha szükséges (fás, elszíneződött) a
végeit levagdossuk vagy letördeljük és forrásban lévő sós vízben kb. 10 perc
alatt puhára főzzük. Ha megfőtt kivesszük, lecsepegtetjük. A fejrészeket
levágjuk és félretesszük, a szárakat 2-3 cm-es darabokra vágjuk. A tojásokat a
tejföllel habosra keverjük, sóval, borssal és a szerecsendióval ízlés szerint
fűszerezzük, majd hozzáadjuk a feldarabolt spárga szárakat.
A hűtőből kivesszük a tésztát, kör alakúra nyújtjuk és
egy kivajazott piteformába helyezzük úgy, hogy a tészta a forma széleit is
fedje. A tésztát elősütjük néhány percig (én most ezt kihagytam), majd ráöntjük
a spárgás tojásos krémet és a végén körben elhelyezzük a spárgafejeket a
tetején.
Előmelegített, 190 fokos sütőben kb. 40 perc
alatt készre sütjük.
Címkék: főétel, quiche, spárga, vajas tészta