Az
ünnepek alatt elfogyasztott hatalmas mennyiségű édesség után jobban esnek a sós
dolgok. Ebből kiindulva nem valamilyen desszertnek álltam neki először az újévben,
hanem sós töltött kelt kifliknek. Kétféle töltelékkel töltöttem meg őket az
alapján, amit éppen találtam itthon hozzá. Így készültek fokhagymás-tejföllel
megkent sajtos-baconos és paradicsomszószos sonkás-gombás kiflik.
Hozzávalók:
a
tésztához:
40 dkg búza
finomliszt
10 dkg
teljes kiőrlésű búzaliszt
1 dl
étolaj
1 tojás
1 tk.
só
1 ek.
tejföl
5 dkg
élesztő
2 dl
tej
1 tk.
fruktóz
a
sajtos-baconos töltelékhez:
4-5
szelet bacon szalonna
3 ek.
tejföl
1 kis
gerezd fokhagyma
5 dkg
reszelt sajt
a
sonkás-gombás töltelékhez:
3 nagy fej
gomba
1
kisebb fej vöröshagyma fele
3 szelet
sonka szalámi
½ sűrített
paradicsom konzerv (a 70 g-os fele)
só
bors
őrölt
gyömbér
5 dkg
reszelt sajt
a tetejére:
1 tojás
A
tésztához az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben a fruktózzal, majd kelesztő
tálba öntjük és hozzáadjuk az olajat, tojást, sót, tejfölt és összedolgozzuk a
kétféle liszttel. A tésztából cipót formázunk és meleg helyen, letakarva,
kétszeresére kelesztjük. Amíg kel a tészta elkészítjük a kétféle tölteléket. A
gombát és a hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk. A hagymát kevés olajon üvegesre
pirítjuk, hozzáadjuk a gombát, sózzuk, borsozzuk és felöntjük egy kevés vízzel,
amennyi éppen csak ellepi és puhára pároljuk. A végén hozzákeverjük a sűrített
paradicsomot és a késhegynyi őrölt gyömbért. A bacon szalonnát felkockázzuk, a tejfölt
összekeverjük egy kevés áttört fokhagymával. A sajtot lereszeljük. A
megkelt tésztát lisztezett munkafelületre borítjuk, fél cm vastagságúra
kinyújtjuk és kb. 8 x 8 cm-es négyzetekre vágjuk. A tésztadarabok egy részére
ráhelyezünk a sonkás-gombás töltelékből egy adagot és egy kis reszelt sajtot, a
többit megkenjük a fokhagymás tejföllel és rászórunk egy keveset a bacon
szalonna darabokból, majd feltekerjük mind úgy, hogy kifli formát kapjunk. A töltött
kelt kifliket helyezzük sütőpapírral borított sütőlemezre, kenjük le a
tetejüket enyhén felvert tojással. Megszórhatjuk még egy kevés reszelt sajttal
is, majd 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt süssük aranybarna
színűre.


Címkék: kelt tészta, kifli, sós, töltött kifli