Itt
a farsangi szezon, így ismét előtérbe kerültek a fánkok, amit egyáltalán nem
bánok. Szerepel már néhány fajta fánk a blogon, de a csörögefánk eddig kimaradt,
ezért most hétvégén ezt készítettem. Próbáljátok ki, könnyű elkészíteni és a
végeredmény egy mutatós, nagyon finom, kellemesen omlós tésztájú fánk. Íme a csörögefánk
receptje.
Hozzávalók:
30
dkg liszt
csipet
só
1
ek. eritriol
5
dkg vaj
3
tojás sárgája
1
ek. rum
4
ek. tejföl
étolaj
a sütéshez
A
liszthez hozzáadjuk a sót, eritriolt, a tojások sárgáját, az olvasztott vajat, a
rumot és végül a tejfölt, majd összegyúrjuk. Lágy tésztát kell kapnunk
végeredménynek, ha esetleg túl kemény volna, adjunk hozzá még egy evőkanál
tejfölt. A tésztát becsomagoljuk és fél órára hűtőbe tesszük pihentetni, majd lisztezett
felületen kb. 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk és derelyevágóval rombusz alakú
formákat kapva felvagdossuk. A kapott tésztadarabok mindegyikének közepén
hosszanti bevágást ejtünk, amin az egyik csúcsát átbújtatjuk. Süssük ki a
fánkokat forró bő olajban (érdemes kisebb lábosban sütni, így kevesebb olaj is
elég hozzá), oldalanként 1-2 perc alatt világos aranybarna színűre. Szedjük
papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felitassuk róla. Tálalásnál
meghinthetjük a csörögefánkokat egy kis steviával vagy porrá őrölt eritriollal,
adjunk mellé házi cukormentes lekvárt.
Címkék: csöröge, csörögefánk, egyszerű, fánk, farsang, gyors