Gyerekkorunkban
karácsonykor mindig sütött anyu gyümölcskenyeret. Nagyon szerettük, mert amikor
sült, finom karácsonyi illat lengte be a lakást, és az íze felejthetetlen volt
a sok házi kandírozású narancshéjtól, diótól és csoki darabkáktól. Ez most nem
anyunak a receptje, hanem az egyik reklámújságban találtam és kaptam kedvet,
hogy kipróbáljam, de azért hozom majd a családit is.
Hozzávalók:
15
dkg liszt
6
dkg eritriol porrá őrölve
½
kk. sütőpor
4
tojás
1
citrom reszelt héja és leve
ízlés
szerint kandírozott narancshéj, aszalt vörös áfonya, mazsola, vagdalt dió,
mandula, mogyoró, étcsokoládé darabok
A
tojásokat válasszuk szét. A tojások fehérjét verjük kemény habbá, a sárgáját
keverjük habosra a porrá őrölt eritriollal, majd adjuk hozzá a citrom reszelt
héját és levét is.
A
lisztet keverjük össze a sütőporral, adagoljuk a tojásos keverékhez, majd
óvatosan forgassuk bele a felvert fehérjehabot. A masszába ízlés szerint
tegyünk kandírozott narancshéjat, aszalt vörös áfonyát, mazsolát, vagdalt diót,
mandulát, mogyorót, étcsokoládé darabokat. A tésztát öntsük kivajazott, lisztezett
őzgerincformába és 180 fokra előmelegített sütőbe téve süssük kb. 25-30 percig. A
kész süteményt hagyjuk a formában kihűlni, majd borítsuk tálcára.
Címkék: gyümölcskenyér, karácsony, sütemény