Karácsonyi gyümölcskenyér


Gyerekkorunkban karácsonykor mindig sütött anyu gyümölcskenyeret. Nagyon szerettük, mert amikor sült, finom karácsonyi illat lengte be a lakást, és az íze felejthetetlen volt a sok házi kandírozású narancshéjtól, diótól és csoki darabkáktól. Ez most nem anyunak a receptje, hanem az egyik reklámújságban találtam és kaptam kedvet, hogy kipróbáljam, de azért hozom majd a családit is.

Hozzávalók:
15 dkg liszt
6 dkg eritriol porrá őrölve
½ kk. sütőpor
4 tojás
1 citrom reszelt héja és leve

ízlés szerint kandírozott narancshéj, aszalt vörös áfonya, mazsola, vagdalt dió, mandula, mogyoró, étcsokoládé darabok

A tojásokat válasszuk szét. A tojások fehérjét verjük kemény habbá, a sárgáját keverjük habosra a porrá őrölt eritriollal, majd adjuk hozzá a citrom reszelt héját és levét is.
A lisztet keverjük össze a sütőporral, adagoljuk a tojásos keverékhez, majd óvatosan forgassuk bele a felvert fehérjehabot. A masszába ízlés szerint tegyünk kandírozott narancshéjat, aszalt vörös áfonyát, mazsolát, vagdalt diót, mandulát, mogyorót, étcsokoládé darabokat. A tésztát öntsük kivajazott, lisztezett őzgerincformába és 180 fokra előmelegített sütőbe téve süssük kb. 25-30 percig. A kész süteményt hagyjuk a formában kihűlni, majd borítsuk tálcára.


Címkék: , ,