Zabpehelyliszttel
készült diótorta, pudingos diós krémmel töltve. Klasszikus torta egészségesebb
verzióban. A tészta és a krém elkészítése is egyszerű, aztán már csak össze
kell állítani a tortát.
Hozzávalók:
a
piskótához:
6 tojás
6 dkg
eritriol
12 dkg
teljeskiőrlésű zabpehelyliszt
2 dkg
darált dió
a
krémhez:
15 dkg
darált dió
1 cs.
vaníliás pudingpor
20 dkg puha
vaj
5 dkg
xilit
4 dl
tej
3 tojás
sárgája
1 ek.
rum
1 ek.
mandula likőr (elhagyható, helyettesíthető)
a torta
díszítéséhez:
10 dkg
diabetikus fehér csokoládé
5 dkg
étcsokoládé
fél
diószemek
szeletelt
mandula/mogyoró vagy darált dió a torta oldalára
A
piskótához habosra felverjük az egész tojásokat gépi habverővel, közben
kanalanként hozzáadagoljuk az eritriolt, majd kézi habverőre váltunk és
hozzákeverjük a lisztet. A masszát sütőpapírral bélelt 24 cm-es kapcsos
tortaformába öntjük és 200 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük.
Mielőtt kivesszük a piskótát, hagyjuk pár percig a kikapcsolt, nyitott sütőben,
majd kivéve tegyük rácsra hűlni. Közben a krémhez a pudingport egy kevés tejjel
összekeverjük, hozzáadjuk a tojások sárgáját. A maradék tejet és a xilitet egy
mélyebb tálba öntjük és vízgőz fölé rakva felmelegítjük. A tejet nem kell
felforralni, ha elolvadt a xilit, hozzáadjuk a pudingos-tojásos keveréket és a
vízgőz fölött, folyamatosan kavargatva besűrítjük a krémet. A puha vajat
kikeverjük a rummal és a mandulalikőrrel és a kihűlt pudingkrémhez adjuk, majd
a darált diót is belekeverjük. A piskótát keresztben két egyforma lapra vágjuk,
az alsó lapot megkenjük a diós krém kétharmadával, rátesszük a másik lapot és a
maradék krémmel lekenjük a torta tetejét és az oldalát is. A csokoládékat
külön-külön megolvasztjuk, először a fehércsokit egyenletesen elkenjük a torta
tetején, majd kiskanállal rálocsoljuk az étcsokit és fél diószemeket nyomkodunk
bele. Az oldalát szeletelt mogyoróval díszítjük. Hűtőbe tesszük néhány órára
vagy egy éjszakára.

Címkék: cukormentes, desszert, dió, édesség, torta