Igazán finom, egészséges és laktató. Olyan jól tud esni egy tányér, gőzölgő leves ilyen hűvös, borongós őszi napokon, mint a mai is. A csicsókában az a jó, hogy számtalan módon felhasználhatjuk. Készíthetünk belőle krémlevest, pürét, főzeléket, chipset, nyersen salátába is reszelhetjük. A lényeg, hogy fogyasszunk minél többet belőle, mert rengeteg jótékony tulajdonsága van.
Hozzávalók:
50 dkg csicsóka (tisztítva)
1 nagyobb burgonya
1 közepes hagyma
1 nagy gerezd fokhagyma
1 leveskocka (tyúkhúsleves kocka)
1 dl főzőtejszín
só
bors
A megtisztított és felkockázott csicsókát és burgonyát feltesszük főzni annyi vízben, ami bőven ellepi. Hozzáadjuk a gerezd fokhagymát, a négybe vágott hagymát, a leveskockát, picit sózzuk, borsozzuk, és lefedve addig főzzük, amíg meg nem puhul az egész. Utána botmixerrel összeturmixoljuk. Egy tálkában a tejszínhez adunk néhány kanál levest, elkeverjük, majd visszaöntjük a többi leveshez, és újra felfőzzük, de csak annyira, hogy egyet rottyanjon. Tálalhatjuk önmagában, pirított bacon kockákkal vagy leves gyönggyel is.
Címkék: csicsóka, egészséges, krémleves, leves