Arra
gondoltam, hogy ha már ősz van meg szilvaszezon, miért ne találhatnék ki valamilyen
szilvás sajttortát. Aztán ahogy tovább agyaltam a recepten, eszembe jutott, a házi
szilvapálinka milyen jól működne esetleg a krémben. Ezután már nem volt kérdés,
kipróbálom. Így született meg ez a torta, ami nagyon különleges és finom lett a
pálinkának köszönhetően.
Hozzávalók:
(18 cm-es tortaformához)
150 g
zabkeksz (Zabfalatok)
50 g
vaj
2 ek. szilvalekvár
(házi cukormentes)
250 g
Philadelphia krémsajt
75 g eritriol
porrá őrölve
2 egész
tojás + 1 sárgája
50 g
tejszín
50 g
tejföl
5 ek.
szilvapálinka (házi)
1 tk.
kukoricakeményítő
díszítéshez:
4 kocka
étcsokoládé
szilvalekvár
A
kekszet összetörjük vagy aprítóban megdaráljuk, majd az olvasztott vajjal
összedolgozzuk és egy 18 cm-es tortaforma aljába nyomkodjuk először kézzel majd
egy kanál hátuljával. Hűtőbe tesszük,
amíg a krémet elkészítjük.
A
krémsajtot keverjük simára, adjuk hozzá a porrá őrölt eritriolt, majd egyesével
a tojásokat és a sárgáját is keverjük bele. Utána hozzáadjuk a krémhez a
tejszínt, a tejfölt és a szilvapálinkát és jól összekeverjük az egészet. Az így
kapott masszához a végén adjunk hozzá még egy teáskanálnyi keményítőt is amit
szintén jól keverjünk el.
A
hűtőből kivéve kenjük meg szilvalekvárral a kekszes alapot, majd a tortaforma
alját és oldalát fedjük be alufóliával két rétegben.
Öntsük
a formába a masszát és egyengessük el. A tortaformát helyezzük bele egy magasabb
falu tepsibe és öntsük fel forró vízzel úgy, hogy kb. 2 cm magasságig ellepje.
Ha kész tegyük be a 180 fokra előmelegített sütőbe, amit rögtön mérsékeljünk
150 fokra. Így süssük a tortát 45 percig. Ha kész hagyjuk kihűlni, utána tegyük
hűtőbe néhány órára pihenni, de még jobb, ha egy egész éjszakára. Másnap vágjuk
körbe késsel, mielőtt levesszük róla a formát. A tortát díszíthetjük
szilvalekvárral és olvasztott étcsokoládé lapocskákkal.
Címkék: sajttorta, szilva, szilvapálinka, torta