Ez
a torta sógornőm születésnapjára készült meglepetés ajándékként. Mivel tudtam,
hogy glutén- és cukormentesnek kell lennie mindenképp, azt már az elején eldöntöttem,
hogy mandulaliszttel fogom készíteni. Abban is biztos voltam, hogy a másik fő
összetevője az étcsoki lesz. Tehát kiindulásnak adott volt a mandulaliszt és az
étcsoki és ahogy elkezdtem inspirációt gyűjteni a neten, rövidesen
belebotlottam ebbe a receptbe. Hát mit mondjak, egyből tudtam, ilyen tortát szeretnék
készíteni, pont olyan amilyenre én is gondoltam. És ráadásul egyszerű, gyorsan
elkészíthető és isteni finom. A tortának nagy sikere volt, nagyon ízlett az ünnepeltnek.
Hozzávalók:
(24 cm-es tortaformához)
a
tésztához:
12
dkg mandulaliszt
15
dkg étcsokoládé (74%-os)
1
dl kókusztej
10
dkg kókuszzsír
10
dkg eritriol
4
tojás
a
csokoládékrémhez:
1
dl kókusztej
10
dkg étcsokoládé (74%-os)
a
díszítéshez:
szeletelt
mandula
málna
A
tojások fehérjét kemény habbá verjük. A csokoládét összeolvasszuk a
kókuszzsírral, hozzáadjuk a kókusztejet, az eritriolt, a tojások sárgáját, a mandulalisztet
és jól összekeverjük, majd végül beleforgatjuk a tojásfehérje habot is. A
masszát sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába öntjük és 170 fokra
előmelegített sütőben kb. 25-30 percig sütjük (a lényeg, hogy ne süljön túl,
maradjon szaftos a tészta). A csokoládékrémhez a
kókusztejet felmelegítjük, beletördeljük a csokoládét és addig kevergetjük, amíg
fényes és egynemű nem lesz. A krémet öntsük a kihűlt sütemény tetejére, szórjunk
rá tetszés szerint mandulaforgácsot és díszítsük málnával. A kész tortát tegyük
hűtőbe dermedni.
Címkék: cukormentes, csokoládé, gluténmentes, mandula, paleo, torta