A fehércsokoládés eperdzsem mellett készítettem még levendulásat is. Mivel most készítettem először, nem mertem belerakni sok levendulát, de legközelebb már kicsivel többet teszek majd bele, mert nekem nagyon bejött az eper-levendula páros. Persze így is nagyon jó lett a dzsem, finoman érződik benne a levendula.
Hozzávalók:
1200 g eper (tisztított, pépesített formában)
2 ek. citrom leve
8-10 szál levendula virága
1 tasak 3:1 dzsemfix
20 ml folyékony édesítőszer (Ezerédest használtam)
Az epret előkészítjük, krumplitörő segítségével szétnyomkodjuk, kimérjük az adott mennyiséget és egy magas falú főzőedénybe öntjük. A gyümölcspéphez hozzákeverjük a dzsemfixet, a 2 ek. citrom levét és az édesítőt, majd nagy lángon, állandó kevergetés mellett felforraljuk. Forrástól számítva további 5 percig forrni hagyjuk, majd a végén hozzákeverjük a megmosott levendulavirágokat. Ha szükséges távolítsuk el a habot a tetejéről és merjük bele az előkészített üvegekbe. Jól zárjuk le az üvegek tetejét és állítsuk fejjel lefelé 5-10 percre.
Címkék: cukormentes, dzsem, eper, levendula