Tesóm születésnapjára készült ez a
torta. A kívánság az volt, hogy gesztenyés legyen. Nem lett végül teljesen
cukormentes (a gesztenyepüré és a tejszín cukrozott fajta), de jobbnak láttam, ha
most nem cserélem le, az volt a célom, hogy az ünnepelt biztosan finomnak
találja, persze néhány helyen azért variáltam az összetevőkön. Azért gondoltam mégis
megosztani a receptet, mert finom lett, jó gesztenyés, mindenkinek nagyon ízlett.
A gesztenyés lapokhoz ez a recept volt segítségemre.
Hozzávalók: (24 cm-es tortaformához)
a gesztenyés lapokhoz:
5 dkg liszt
10 dkg Rama vajas íz
10 dkg étcsokoládé
3 dkg eritriol
3 tojás
csipet só
1 ek. rumaroma
25 dkg gesztenyepüré
1 kk. sütőpor
a középső piskóta laphoz:
6 dkg zabpehelyliszt
3 dkg eritriol
3 tojás
a krémhez:
5 dl habtejszín
25 dkg gesztenyepüré
A csokoládét és a vajat megolvasztjuk,
hozzáadjuk a tojásokat, az eritriolt, és a sót, majd habverővel az egészet alaposan
kikeverjük. Beleöntjük a rumaromát, belereszeljük a
gesztenyepürét és ezt is jól elkeverjük. A végén hozzákeverjük a sütőporos
lisztet is. A tésztát két részletben sütjük, így később már nem kell bajlódni a
kettévágással. Ehhez első körben a massza felét sütőpapírral bélelt kapcsos
tortaformába simítjuk és 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt
megsütjük, ha kész, a tortalapot félretesszük hűlni és a folyamatot
megismételjük. Közben elkészítjük a harmadik lap tésztáját, amihez a tojásokat
kikeverjük az eritriollal, majd hozzákeverjük a zabpehelylisztet. A masszát
szintén kapcsos tortaformába simítjuk és 200 fokon 10 perc alatt megsütjük. A krémhez a tejszínből kemény habot verünk, a gesztenyepüré kétharmadát
belereszeljük, majd összedolgozzuk. A kihűlt tortalapokat egyenlő arányban megtöltjük
a krémmel úgy, hogy a tetejére és az oldalára is jusson. Végül a tetejére ráreszeljük
a maradék gesztenyepürét.


Címkék: desszert, édesség, gesztenye, tejszín, torta