Epres crumble


A crumble is az a fajta sütemény, amit szívesen készítek akár télen akár nyáron, mert roppant egyszerű és isteni finom. Az alja csupa gyümölcs a teteje pedig lisztből, vajból, és cukorból álló morzsatészta, amit csak össze kell sütni. Az alaprecept nagyon jól variálható, egészségesebb, diétásabb hozzávalókkal is elkészíthetjük. Szinte bármilyen gyümölcsöt használhatunk hozzá, biztos sikere lesz. Kell ennél több? Most aktuálisan eperrel készítettem, egyszerűen nem lehet kihagyni, valóban nagyon finom a végeredmény.  

Hozzávalók:
gyümölcsös réteghez:
50 dkg eper
½ citrom reszelt héja és leve
2 ek. xilit porcukor
2 ek. kukoricakeményítő

tésztához:
5 dkg tk. búzaliszt
5 dkg aprószemű zabpehely
1 ek. xilit porcukor
5 dkg hideg vaj

+ 1 ek. barna nádcukor a morzsa tetejére

Az epret feldaraboljuk (ha kisebb szemű, nem szükséges), hőálló tálba tesszük. Összeforgatjuk a citrom reszelt héjával és levével, a porcukorral és a kukoricakeményítővel. A vajat felkockázzuk, hozzáadjuk a lisztet, zabpelyhet, porcukrot és gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk. A gyümölcsös rétegre rászórjuk a morzsát, meghintjük egy kevés barna nádcukorral, lefedjük alufóliával és 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük, majd fólia nélkül még 15 percig. 

Szerintem langyosan a legfinomabb.




Címkék: , , ,