Cukkinis quiche


Nagyon népszerűek nálunk a különböző sós zöldséges piték, számtalan verzióban készülhet, sokszor csak azon múlik, hogy éppen milyen hozzávalók vannak otthon.  
Kitűnő vacsorának, de akár ebédre főételként is megállja a helyét, mivel igazán laktató. Most éppen cukkinis készült bacon szalonnával és kukoricával.

Hozzávalók:
a tésztához:
20 dkg liszt
10 dkg vaj
1 csipet só
1 tojás sárgája
5 ek. hideg víz

a töltelékhez:
1 kisebb cukkini 
pár szelet bacon szalonna 
5 dkg sajt
1 dl tejszín
1 tojás

bors
szerecsendió
3-4 ek. morzsolt kukorica (konzerv)
+ reszelt sajt a tetejére

A cukkinit karikázzuk fel, sózzuk le és tegyük félre, hogy a levét kiengedje.
A tésztához a lisztet a sóval a felkockázott hideg vajjal és a tojás sárgájával morzsoljuk össze kézzel vagy robotgép segítségével, majd evőkanalanként adagoljunk hozzá hideg vizet (amennyi szükséges ahhoz, hogy a tészta összeálljon) és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. Fóliába csomagolva tegyük hűtőszekrénybe legalább 30 percre pihenni. 
A töltelékhez serpenyőben süssünk meg pár szelet bacon szalonna csíkot, amit előzőleg kisebb darabokra vágtunk. Ha megsültek, szedjük tányérra és a visszamaradt zsiradékon forgassuk át a cukkini karikákat, hogy megpuhuljanak kicsit.
Egy tálban keverjük el a tojást a tejszínnel és a reszelt sajttal, adjunk hozzá sót, borsot, szerecsendiót.
A tésztát nyújtsuk ki, tegyük 24 cm-es piteformába. Tegyünk sütőpapírt a közepére, rá babot és süssük elő 200 fokon 15 percig, majd vegyük ki a papírt és a babot, szurkáljuk meg villával a tésztát és süssük további 10 percig. 
A félig megsült tésztára rendezzük rá a cukkini karikákat, öntsük rá a tojásos masszát, szórjunk rá ízlés szerint néhány evőkanál morzsolt kukoricát, majd jöhetnek a megsült bacon szalonna darabok. A tetejére reszeljünk sajtot és tegyük vissza a sütőbe 15-20 percre, hogy készre süljön. Ha elkészült, hagyjuk kicsit hűlni, langyosan tálaljuk. 




Címkék: , , , , ,