Ezek
a kekszek miközben sülnek, igazi karácsonyi illattal telítik be a lakást, már
csak ezért is érdemes nekiállni, de ettől függetlenül az íze is mennyei. Készíthetjük
gasztro ajándék gyanánt, vagy megsüthetjük csak úgy, hideg téli estékre, egy
bögre, forró tea mellé.
Hozzávalók:
a
tésztához:
20
dkg liszt
½
kk. szódabikarbóna
1
nagy csipet sütőpor
5
dkg fruktóz
10
dkg puha vaj
5
ek. méz (kiválthatjuk diabetikus mézpótlóval)
fűszerkeverék
a tésztához:
2
púpos kávéskanál őrölt gyömbér
1
kávéskanál őrölt fahéj
1
késhegynyi őrölt szegfűszeg
1
késhegynyi őrölt fehérbors
A
fűszerkeveréket egy kis tálkában összekeverjük. A tésztához a lisztet egy nagy
tálba szitáljuk, és hozzákavarjuk a szódabikarbónát, a sütőport, a házi fűszerkeveréket
és 2 kávéskanál híján az egész fruktózt. A maradék fruktóz a kekszek tetejére
kerül majd. A puha vajat apró darabokban hozzáadjuk a liszthez és kézzel
összemorzsoljuk az egészet. Ha kész, a mézet is hozzáadjuk, és tempós
mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. A masszából kisebb gombócokat formálunk,
és sütőpapíros tepsire rakosgatjuk őket úgy, hogy hagyunk köztük kb. 4 cm
helyet, majd egy pohár aljával kilapítjuk őket. A tojásfehérjét villával enyhén
felverjük, lekenjük a kekszek tetejét, majd a félretett maradék fruktózzal
megszórjuk a tetejüket. Ezután 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc
alatt készre sütjük.
A
recept Stahl Judit Gyors édességek c. könyvéből való, csak kiváltottam a cukrot.
Címkék: egyszerű, gyors, gyömbér, karácsony, keksz