A natúr joghurtból nagyon egyszerűen és gyorsan lehet varázsolni egészséges és finom desszerteket. Gyakran csinálok olyan pohárkrémeket, aminek a natúr joghurt az alapja, mert nem kell hozzá sok minden (mindig abból indulok ki, hogy éppen mi van otthon) és pár perc alatt készen van. Főleg nyáron esik jól a nagy melegben a könnyedsége és enyhén savanykás íze miatt.
Hozzávalók: (4 kisebb pohárnyi)
1 kis poharas natúr joghurt (150 g)
7 ek tejföl
2 tk. nyírfa porcukor vagy nyírfacukor
4 tk. vaníliás nyírfacukor
8 db teljes kiőrlésű vajas keksz (én a Lidl-ben veszem)
almás réteghez:
1 közepes alma
kb. ½ dl víz
½ tk. fahéj
½ tk. folyékony édesítő (én az Ezerédest használtam), de el is hagyható
2 tk. kukoricakeményítő (helyettesíthető étkezési keményítővel vagy pudingporral)
Először az almás részt készítsük el, amihez az almát hámozzuk meg, reszeljük le egy kisebb lábosba, majd adjuk hozzá a fahéjat, az édesítőt és a vizet. Kis lángon pároljuk puhára az almát. Közben kis tálkában keverjük el a kukoricakeményítőt egy pici vízzel, és ha megpuhult az alma adjuk hozzá. Jól keverjük össze, majd a gázról levéve hagyjuk kihűlni a krémet.
Amíg hűl az almás krém, készítsük elő a többi részt. A kekszet törjük morzsára (a legegyszerűbb, ha beledobjuk a késes aprítóba, de ha nincs, tegyük zacskóba a kekszeket és nyújtófával üssünk rá néhányszor). A joghurtot és a tejfölt keverjük össze és adjuk hozzá a kétféle cukrot.
A végén kanalazzuk átlátszó üvegpohárba a különböző rétegeket, úgy hogy, alulra kerüljön az almás krém, arra a kekszmorzsa majd felülre a joghurtos krém. A tetejére rászórhatunk még egy csipet fahéjat is.
Az ötlet innen van, de egy kicsit átalakítottam a receptet.Címkék: alma, desszert, édesség, joghurt, keksz, pohárdesszert, tejföl