Meggyes pite

 

A meggyes pite nálam egy igazi favorit, bármikor és bármennyit meg tudnék belőle enni. Egy igazi klasszikus, amit számtalan variációban el lehet készíteni. Most az egyik családi receptünket próbáltam kicsit átvariálni egészségesebb hozzávalókkal, ami szerintem így is nagyon finom lett. Még langyosan is jó volt, de főleg másnap ízlett nagyon, amikor a meggyes rész és a tészta kicsit összeértek. 

Hozzávalók:

a tésztához:
25 dkg finomliszt
10 dkg zabliszt
1 tojás
10 dkg nyírfacukor (egy része ennek vaníliás nyírfacukor)
20 dkg margarin
csipet só
1 cs. sütőpor
1 ek. tejföl

a töltelékhez:

70 dkg kimagozott meggy
4 ek. nyírfacukor (ebből 2 ek. vaníliás nyírfacukor)
2 ek. zsemlemorzsa

1 tojás sárgája a kenéshez


A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a sót, a sütőport, a cukrot, a felvert tojást és a tejfölt. Az egészet összegyúrjuk, majd két cipót formálunk belőle. Letakarva pihentetjük 30 percet. Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. A meggyről leöntjük a levét, megszórjuk a cukorral, a zsemlemorzsával és összeforgatjuk. 
A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A tésztát lisztezett munkalapon kinyújtjuk egy kicsit nagyobbra, mint a tepsi mérete, és úgy helyezzük bele, hogy a széleit fel tudjuk hajtogatni a tepsi oldalára. A tésztát néhány helyen villával megszurkáljuk, majd ráterítjük a tölteléket. Kinyújtjuk a másik cipót is, ráhelyezzük a töltelékre, a tészta széleit kicsit összenyomjuk.  Lekenjük a tetejét tojás sárgájával és 170 fokon 30 percig sütjük. Arra figyeljünk, hogy a tészta teteje világos színű maradjon.



Címkék: , , ,