Közeleg a húsvét, amikor is nem maradhat el a
kalács sem. A tavalyi sikerek hatására idén újra nekiálltam a fonott kalácsnak.
A fonást még továbbra is gyakorolnom kell, ahogy az a képen is látszik. Na de
nem baj, majd legközelebb.
Jó sütést mindenkinek!
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
2,5 dkg élesztő
10 dkg vaj
1 nagyobb tojás
3 dkg fruktóz
2,5 dl langyos tej
1 kk só
1 tojás sárgája a kenéshez
Az élesztőt a langyos tej egy részével és egy
pici fruktózzal felfuttatjuk. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk és összedolgozzuk
a sóval, a fruktózzal, a vajjal, a tojással, a maradék langyos tejjel és a
felfuttatott élesztővel. Gyúrjuk addig a tésztát, amíg sima nem lesz.
Formáljunk belőle cipót, szórjunk rá egy kis lisztet és letakarva meleg helyen
kelesszük duplájára. Gyúrjuk át a tésztát néhány gyors mozdulattal és letakarva
kelesszük még további 30 percig. A megkelt tésztát borítsuk lisztezett
munkalapra és vegyük két részre, majd mindkét cipót osszuk további 3 egyenlő
részre és formáljunk henger alakú szálakat belőlük. Három szálat fonjunk össze
és tegyük sütőlemezre, majd ismételjük meg a maradék három szállal is. A sütőt 190
fokra melegítsük elő, közben kenjük le a kalácsokat egy pici vízzel elkevert tojás
sárgájával. Sütési idő kb. 30 perc.
A receptötlet innen van.
Címkék: húsvét, kalács, péksütemény