Farsangi fánk


….vagy szalagos fánk, nálam most inkább szalag nélküli, de szerintem nem ez számít hanem, hogy nagyon finom és egyáltalán nem bonyolult az elkészítése. Én gyerekkorom óta nagyon szeretem a fánkot, legyen az bármilyen.

Itt a farsangi szezon, így jöjjön most egy kis farsangi fánk.

Hozzávalók:
50 dkg finomliszt (szitálva)
2,5 dl tej
3 dkg élesztő
4 dkg fruktóz
6 dkg vaj (olvasztott)
4 tojás sárgája
csipet só
2-3 ek rum

Az élesztőt a fruktózzal langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk és adjuk hozzá a csipet sót. A lisztre öntsük rá az élesztős tejet, a megolvasztott vajat, a tojások sárgáját és a rumot. Keverjük jól össze, gyúrjunk belőle sima tésztát, majd letakarva meleg helyen kelesszük duplájára.
Ha a tészta megkelt, lisztezett felületre borítva ujjnyi vastagságúra nyújtsuk ki és szaggassunk kb. 6 cm átmérőjű fánkokat. Ujjunkat nyomjuk a fánkok közepébe, hogy a tészta elvékonyodjon, majd letakarva pihentessük még 15-20 percet őket. Utána a fánkokat süssük ki forró olajban úgy, hogy az a fele legyen felül, amelyik a deszkát érte és az első oldalukat mindig fedővel lefedve süssük, a másikat viszont már fedő nélkül.

Vigyázzunk, mert nagyon gyorsan sülnek, kb. 1 perc az egész.

A kész fánkokat szedjük papírtörlőre, majd tálaljuk ízlés szerint lekvárral, pudinggal esetleg megszórhatjuk fahéjjal is őket.

Én baracklekvárral szeretem a legjobban.



Címkék: , , , , , ,