Ismét
egy morzsapite csak most meggyel párosítottam a rebarbarát. Eddig úgy
gondoltam, hogy eperrel a legjobb, de most már ez a meggyes
verzió is legalább annyira nagy kedvenc lett.
Az
elkészítés során az epres- rebarbarás morzsapitém receptjét vettem alapul, de
most kicsit változtattam rajta. Ajándékba készült a süti és sajnos a nagy
sietségben elmaradt a fotózás így csak telefonnal készült róla néhány kép.
Hozzávalók:
a
pitetésztához: (kb. 24 cm-es piteformához)
10 dkg teljes
kiőrlésű zabpehelyliszt
10 dkg
finomliszt
10 dkg
vaj
5 dkg
nyírfacukor
1 tojás
sárgája
csipet
só
3 ek.
hideg víz
a
töltelékhez:
30 dkg
rebarbara (tisztítás után mért)
15 dkg meggy
6 kk.
por édesítő
2 tk.
kukoricakeményítő
a
morzsatésztához:
5 dkg tk.
zabpehelyliszt
5 dkg
zabpehely (apró szemű)
5 dkg
vaj
5 kk.
por édesítő
Először elkészítjük a pitetésztát, amihez a hideg
vajat felkockázzuk, majd a többi hozzávalóval együtt gyors tempóban
összegyúrjuk. Miután összeállt a tészta, gombócot formálunk belőle és fóliába
csomagolva 1 órára a hűtőbe tesszük.
A rebarbara szárakat megtisztítjuk, végeit
levágjuk, vékonyan lehúzzuk a héját és kb. 2 ujjnyi vastag darabokra vágjuk. Hozzáadjuk
a meggyet a levével együtt, az édesítőport és néhány perc alatt megpároljuk, de
ne essen szét a rebarbara. A kukoricakeményítőt hozzákeverjük a töltelékhez.
A pitetésztát kivesszük a hűtőből és kör
alakúra nyújtjuk, majd kibéleljük vele a piteformát és 190 fokra előmelegített
sütőben 10-15 perc alatt elősütjük úgy, hogy a tésztára sütőpapírt teszünk arra
pedig babot vagy lencsét szórunk.
A morzsatésztához összekeverjük a lisztet, a
zabpelyhet és az édesítőport, majd a felkockázott hideg vajjal elmorzsoljuk.
A gyümölcsös tölteléket ráöntjük az elősütött
tésztára, majd a tetejére rászórjuk a morzsát.
Előmelegített, 190 fokos sütőben kb. 30
percig sütjük, míg aranybarna nem lesz a teteje.
Címkék: desszert, meggy, pite, rebarbara, sütemény