Az
egyik legfinomabb és legegyszerűbb desszert könnyített változata ez a mostani,
mert ez az Olaszországból származó édesség eredetileg csak tejszínből készül és
úgy igencsak kalóriadús. Számomra inkább nyári édesség, hidegen tálalva sok
esetben fagylalt helyett, de persze bármikor le lehet vele zárni egy könnyű
ebédet vagy vacsorát. Bármilyen bogyós gyümölcs, karamell öntet vagy gyümölcsszósz
passzol hozzá.
Hozzávalók: (4 adag)
2 dl
tej
2 dl
tejszín
150 g
natúr joghurt
40 g fruktóz
10-12 g
zselatin fix
1 mk.
vaníliaaroma
150 g
málna
díszítéshez
néhány szem szeder (nálam még fagyasztott)
Egy
lábosba beleöntjük a tejet, a tejszínt, a joghurtot, a fruktózt és a vaníliaaromát.
Összekeverjük és folyamatos keverés mellett felmelegítjük, de nem forraljuk
fel. A zselatint egy kis tálkában elkeverjük néhány evőkanál meleg tejes
keverékkel, majd ha feloldódott a zselatin visszaöntjük a lábosba. Alaposan
elkeverjük az egészet és tálkákba töltjük. Nem kell megijedni, ekkor még nagyon
folyós. A kihűlt desszertet egy éjszakára hűtőbe tesszük dermedni.
Másnap
kistányérra borítjuk (nem muszáj, maradhatnak a tálkában is) és elkészítjük
hozzá az öntetet. A málnaszemeket turmixoljuk össze, forraljuk fel egy kis
lábosban, utána szűrjük át a levét, így megszabadulunk a kellemetlen magoktól.
Ha kihűlt öntsük rá a desszertekre vagy adjuk mellé és díszítsük egy-egy szem
szederrel mindegyiket.
Címkék: desszert, édesség, joghurt, krémes, olasz, tejszín