Joghurtos panna cotta


Az egyik legfinomabb és legegyszerűbb desszert könnyített változata ez a mostani, mert ez az Olaszországból származó édesség eredetileg csak tejszínből készül és úgy igencsak kalóriadús. Számomra inkább nyári édesség, hidegen tálalva sok esetben fagylalt helyett, de persze bármikor le lehet vele zárni egy könnyű ebédet vagy vacsorát. Bármilyen bogyós gyümölcs, karamell öntet vagy gyümölcsszósz passzol hozzá.

Hozzávalók: (4 adag)
2 dl tej
2 dl tejszín
150 g natúr joghurt
40 g fruktóz
10-12 g zselatin fix
1 mk. vaníliaaroma

150 g málna
díszítéshez néhány szem szeder (nálam még fagyasztott)

Egy lábosba beleöntjük a tejet, a tejszínt, a joghurtot, a fruktózt és a vaníliaaromát. Összekeverjük és folyamatos keverés mellett felmelegítjük, de nem forraljuk fel. A zselatint egy kis tálkában elkeverjük néhány evőkanál meleg tejes keverékkel, majd ha feloldódott a zselatin visszaöntjük a lábosba. Alaposan elkeverjük az egészet és tálkákba töltjük. Nem kell megijedni, ekkor még nagyon folyós. A kihűlt desszertet egy éjszakára hűtőbe tesszük dermedni.

Másnap kistányérra borítjuk (nem muszáj, maradhatnak a tálkában is) és elkészítjük hozzá az öntetet. A málnaszemeket turmixoljuk össze, forraljuk fel egy kis lábosban, utána szűrjük át a levét, így megszabadulunk a kellemetlen magoktól. Ha kihűlt öntsük rá a desszertekre vagy adjuk mellé és díszítsük egy-egy szem szederrel mindegyiket.  



Címkék: , , , , ,