A
rebarbara különös, savanykás, fanyar íze engem rabul ejtett, egyszerűen oda
vagyok érte. Ha pedig eperrel párosítjuk, szenzációs íz kombináció a
végeredmény. Mindenképp érdemes kipróbálni.
Érdekességként,
a rebarbara a sóskafélék családjába tartozó zöldség, amit leginkább
gyümölcsként fogyasztunk. Figyelni kell, mert a levelei mérgezőek, ezt
semmiképp se együk meg. Csak a szára fogyasztható.
Hozzávalók:
a pitetésztához:
(kb. 24 cm-es piteformához)
20 dkg teljes
kiőrlésű zabpehelyliszt
10 dkg
vaj
5 dkg
nyírfacukor
1 tojás
sárgája
csipet
só
2-3 ek.
hideg víz
a
töltelékhez:
25 dkg
rebarbara (tisztítás után mért)
20 dkg
eper
5 dkg
nádcukor
2 tk.
kukoricakeményítő
a
morzsatésztához:
10 dkg tk.
zabpehelyliszt
5 dkg
zabpehely (apró szemű)
10 dkg
vaj
5 dkg
nyírfacukor
Először elkészítjük a pitetésztát, amihez a hideg
vajat felkockázzuk, majd a többi hozzávalóval együtt gyors tempóban
összegyúrjuk. Miután összeállt a tészta, gombócot formálunk belőle és fóliába
csomagolva 1-2 órára a hűtőbe tesszük.
A rebarbara szárakat megtisztítjuk, végeit
levágjuk, vékonyan lehúzzuk a héját és kb. 2 ujjnyi vastag darabokra vágjuk. Hozzáadjuk
a cukrot, kevés vizet és néhány perc alatt puhára pároljuk, de ne essen szét. Az
epret megmossuk és azt is darabokra vágjuk, majd összekeverjük a kicsit megpuhult
rebarbarával (az eperrel már nem pároljuk tovább). Keverhetünk a töltelékhez kukoricakeményítőt,
ha sok levet engedtek a gyümölcsök.
A pitetésztát kivesszük a hűtőből és kör
alakúra nyújtjuk, majd kibéleljük vele a piteformát és 190 fokra előmelegített
sütőben 10-15 perc alatt elősütjük úgy, hogy a tésztára sütőpapírt teszünk arra
pedig babot vagy lencsét szórunk. A kész elősütött tésztát lekenhetjük a
megmaradt tojásfehérjével, így nem ázik el az alsó tészta a töltelék alatt.
A morzsatésztához összekeverjük a lisztet, a
zabpelyhet és a cukrot, majd a felkockázott hideg vajjal elmorzsoljuk.
A gyümölcsös tölteléket ráöntjük az elősütött
tésztára, majd a tetejére rászórjuk a morzsát.
Előmelegített, 190 fokos sütőben kb. 30 percig
sütjük, míg aranybarna nem lesz a teteje.
Langyosan a legfinomabb.
Címkék: édesség, eper, pite, rebarbara, sütemény