Epres-rebarbarás morzsapite


A rebarbara különös, savanykás, fanyar íze engem rabul ejtett, egyszerűen oda vagyok érte. Ha pedig eperrel párosítjuk, szenzációs íz kombináció a végeredmény. Mindenképp érdemes kipróbálni.

Érdekességként, a rebarbara a sóskafélék családjába tartozó zöldség, amit leginkább gyümölcsként fogyasztunk. Figyelni kell, mert a levelei mérgezőek, ezt semmiképp se együk meg. Csak a szára fogyasztható.

Hozzávalók:
a pitetésztához: (kb. 24 cm-es piteformához)
20 dkg teljes kiőrlésű zabpehelyliszt
10 dkg vaj
5 dkg nyírfacukor
1 tojás sárgája
csipet só
2-3 ek. hideg víz

a töltelékhez:
25 dkg rebarbara (tisztítás után mért)
20 dkg eper
5 dkg nádcukor
2 tk. kukoricakeményítő

a morzsatésztához:
10 dkg tk. zabpehelyliszt
5 dkg zabpehely (apró szemű)
10 dkg vaj
5 dkg nyírfacukor

Először elkészítjük a pitetésztát, amihez a hideg vajat felkockázzuk, majd a többi hozzávalóval együtt gyors tempóban összegyúrjuk. Miután összeállt a tészta, gombócot formálunk belőle és fóliába csomagolva 1-2 órára a hűtőbe tesszük.
A rebarbara szárakat megtisztítjuk, végeit levágjuk, vékonyan lehúzzuk a héját és kb. 2 ujjnyi vastag darabokra vágjuk. Hozzáadjuk a cukrot, kevés vizet és néhány perc alatt puhára pároljuk, de ne essen szét. Az epret megmossuk és azt is darabokra vágjuk, majd összekeverjük a kicsit megpuhult rebarbarával (az eperrel már nem pároljuk tovább). Keverhetünk a töltelékhez kukoricakeményítőt, ha sok levet engedtek a gyümölcsök.

A pitetésztát kivesszük a hűtőből és kör alakúra nyújtjuk, majd kibéleljük vele a piteformát és 190 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt elősütjük úgy, hogy a tésztára sütőpapírt teszünk arra pedig babot vagy lencsét szórunk. A kész elősütött tésztát lekenhetjük a megmaradt tojásfehérjével, így nem ázik el az alsó tészta a töltelék alatt.

A morzsatésztához összekeverjük a lisztet, a zabpelyhet és a cukrot, majd a felkockázott hideg vajjal elmorzsoljuk.
A gyümölcsös tölteléket ráöntjük az elősütött tésztára, majd a tetejére rászórjuk a morzsát.
Előmelegített, 190 fokos sütőben kb. 30 percig sütjük, míg aranybarna nem lesz a teteje.

Langyosan a legfinomabb.



Címkék: , , , ,