A
mexikóiak híres lepénye a tortilla igen népszerű szerte a világban. Készülhet
kukoricalisztből, búzalisztből, teljes kiőrlésű lisztből vagy ezek valamilyen
kombinációjából. A mérete általában tányér nagyságú, ha ennél kisebb, az már a
taco.
A
tortilla lapokat házilag is nagyon egyszerűen és gyorsan el lehet készíteni.
Íme, egy ropogósabb verzió, de nyugodtan lehet kísérletezni, attól függően ki
melyiket szereti. Minél több a tésztában a kukoricaliszt annál ropogósabb lesz
a tortilla.
Hozzávalók (4 darabhoz):
8 dkg finomliszt
10 dkg kukoricaliszt
2 ek. olíva olaj
1 csipet só
1 dl langyos víz
A tészta
hozzávalóit összegyúrjuk, rudat sodrunk belőle, majd jelen esetben négy egyforma
darabba vágjuk (egyébként ahány tortillát szeretnénk). Gombócokat formálunk
belőlük, majd lisztezett felületen nyújtsuk nagyon vékony kör alakúra őket. Közben
forrósítsunk fel egy teflon serpenyőt, mindenféle zsiradék nélkül és a
kinyújtott tésztákat egyenként süssük ki. A sütési idő oldalanként 2-2 perc, de
ha már kezd hólyagosodni a tészta és megjelennek a barna pöttyök, akkor már kész.
Még
melegen takarjuk le alufóliával vagy konyharuhával, hogy ne száradjanak ki.
A kész tortilla megtölthető
hússal, zöldséggel, salátával vagy önmagában is fogyasztható különböző ételek
és levesek mellé.
Címkék: kukoricaliszt, lepény, tortilla