Tortilla tészta


A mexikóiak híres lepénye a tortilla igen népszerű szerte a világban. Készülhet kukoricalisztből, búzalisztből, teljes kiőrlésű lisztből vagy ezek valamilyen kombinációjából. A mérete általában tányér nagyságú, ha ennél kisebb, az már a taco.
A tortilla lapokat házilag is nagyon egyszerűen és gyorsan el lehet készíteni. Íme, egy ropogósabb verzió, de nyugodtan lehet kísérletezni, attól függően ki melyiket szereti. Minél több a tésztában a kukoricaliszt annál ropogósabb lesz a tortilla.

Hozzávalók (4 darabhoz):
8 dkg finomliszt
10 dkg kukoricaliszt
2 ek. olíva olaj
1 csipet só
1 dl langyos víz

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, rudat sodrunk belőle, majd jelen esetben négy egyforma darabba vágjuk (egyébként ahány tortillát szeretnénk). Gombócokat formálunk belőlük, majd lisztezett felületen nyújtsuk nagyon vékony kör alakúra őket. Közben forrósítsunk fel egy teflon serpenyőt, mindenféle zsiradék nélkül és a kinyújtott tésztákat egyenként süssük ki. A sütési idő oldalanként 2-2 perc, de ha már kezd hólyagosodni a tészta és megjelennek a barna pöttyök, akkor már kész.
Még melegen takarjuk le alufóliával vagy konyharuhával, hogy ne száradjanak ki.

A kész tortilla megtölthető hússal, zöldséggel, salátával vagy önmagában is fogyasztható különböző ételek és levesek mellé.

Címkék: , ,