A cobbler egy amerikai sütemény, egy sült
gyümölcsös pite. Gyors, finom és egészséges édesség a sok gyümölcsnek
köszönhetően. Bármilyen gyümölcsből elkészíthető, számtalan variációja
lehetséges. Én szilvával készítettem, mert nagyon szeretem a szilva és fahéj
párosítását süteményeknél. Persze ilyenkor még nincs szilva, de ezt a kis
bökkenőt könnyedén megoldottam, kivettem a fagyasztóból egy adagot.
Hozzávalók:
a tésztához:
15 dkg finomliszt
10 dkg zabliszt
5 dkg fruktóz
1 cs. sütőpor
10 dkg vaj
1 tojás
1,5 dl tejszín (nálam cukormentes)
só
a gyümölcsös réteghez:
50 dkg szilva (nálam fagyasztott)
2 ek. fruktóz
2 kk. őrölt fahéj
2 ek. kukoricakeményítő
+ a végén 1 ek. fruktóz a tetejére
Előveszünk egy közepes jénai tálat vagy bármilyen
sütőformát. A felengedett (az se baj, ha nem olvadt ki teljesen) gyümölcsöt
elterítjük benne. Rászórjuk a két evőkanál fruktózt, az őrölt fahéjat ízlés
szerint és a kukoricakeményítőt, majd az egészet összeforgatjuk.
Előmelegítjük a sütőt 170 fokra, és amíg a
tésztát összeállítjuk, berakjuk a tálat a gyümölcsökkel a sütőbe, hogy addig is
párolódjanak.
A tésztához a liszteket összekeverjük a
sütőporral, egy csipet sóval és a fruktózzal. A hideg vajat felkockázzuk és
összemorzsoljuk a lisztes keverékkel. Külön tálban összekeverjük a tojást a
tejszínnel és hozzáöntjük a morzsatésztához, majd az egészet összedolgozzuk.
Egy lágy tésztát fogunk kapni, amit két kanál segítségével a gyümölcsréteg
tetejére szaggatunk. A tetejét megszórjuk egy kis fruktózzal, és visszatesszük az
előmelegített sütőbe 25 percre. Akkor jó, ha a gyümölcsréteg forr, a tészta
teteje pedig megpirult.
Szerintem még melegen vagy langyosan a
legfinomabb.
Babette-nél olvastam, hogy részben zabliszttel készült
a tészta, én is kipróbáltam, tényleg jó és még egészségesebb is, ezért máskor
is így fogom készíteni.
Címkék: desszert, diabetikus, édesség, gyümölcs, pite, szilva, zabliszt