Spárgás quiche


Itt a spárgaszezon, most aránylag olcsón hozzá lehet jutni sok helyen ehhez a finom és egészséges zöldséghez, nem is tudtam megállni, hogy ne vegyek egy csokorral, pedig akkor még nem tudtam mit készítsek belőle. Aztán végül vacsoraként végezte egy része, a többi meg ment a mélyhűtőbe. A választásom most erre a receptre esett, az ötletet pedig a franciakonyha.hu adta.


A recept előtt néhány mondat a spárgáról érdekességként.
A spárga nagyon egészséges étel, kalóriaszegény, nem tartalmaz zsírt és koleszterint, viszont rosttartalma és vitamintartalma magas. Vízhajtó és vesekő-eltávolító hatása van. Valamint jótékony hatással van a keringésre, és segíti a szervezet méregtelenítését.
A spárgáknak két fajtája kapható itthon, a zöld és a fehér. A zöld színű a föld felett növekszik, míg a fehér a föld alatt. A spárga ehető részét sípnak hívják. Amikor vásárolunk, figyeljünk oda, hogy lédús és roppanós legyen, mert különben nem tudjuk felhasználni semmire sem. 
Előkészítésükben annyi különbség van, hogy a fehér spárgát meg kell hámozni, míg a zöldnél elegendő csak a végeket levágni illetve általában zsengébb.

Hozzávalók:
A tésztához:
20 dkg liszt
10 dkg vaj
½ dl víz
1 csipet só

A töltelékhez:
15 dkg zöld spárga (tisztított állapotban)
10 dkg tejföl
3 tojás
bors
½ mk. szerecsendió

A tészta elkészítéséhez a hozzávalókat összegyúrjuk, gombócot formálunk belőle, majd letakarva 1 órát a hűtőben pihentetjük.
Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. A spárgát előkészítjük, alaposan megmossuk, ha szükséges (fás, elszíneződött) a végeit levagdossuk vagy letördeljük és forrásban lévő sós vízben kb. 10 perc alatt puhára főzzük. Ha megfőtt kivesszük, lecsepegtetjük. A fejrészeket levágjuk és félretesszük, a szárakat 2-3 cm-es darabokra vágjuk. A tojásokat a tejföllel habosra keverjük, sóval, borssal és a szerecsendióval ízlés szerint fűszerezzük, majd hozzáadjuk a feldarabolt spárga szárakat.
A hűtőből kivesszük a tésztát, kör alakúra nyújtjuk és egy kivajazott piteformába helyezzük úgy, hogy a tészta a forma széleit is fedje. A tésztát elősütjük néhány percig (én most ezt kihagytam), majd ráöntjük a spárgás tojásos krémet és a végén körben elhelyezzük a spárgafejeket a tetején.
Előmelegített, 190 fokos sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük.



Címkék: , , ,