Azóta,
hogy rátaláltam Ritánál a császármorzsa kölesből készült verziójára, már csak
így készítem, nagyon finom és sokkal egészségesebb, mint a hagyományos
változat. Ráadásul a kölesnek egy sor fontos, az egészségre jótékony hatása is
van. Magas a rosttartalma ezért tisztító, salaktalanító hatású, elősegíti a
normál bélműködést. Sok fehérjét tartalmaz, gazdag aminosavakban, immunerősítő.
A gabonafélék közül a köles az egyetlen, amely főtt állapotban is lúgosító
hatású.
Hozzávalók: (4 adag)
8 dkg köles
4 dl víz
csipet só
12 dkg tk. tönkölybúza
liszt
4 dkg nyírfacukor
4 tojás
2 dl tejszín (nálam
cukormentes növényi tejszín)
6 dkg vaj
diabetikus lekvár (nálam
házi eperlekvár)
Először
a kölest hideg vízben többször mossuk át, majd alacsony lángon tegyük fel főni 4
dl víz és egy csipet só hozzáadásával. Akkor van kész, ha a kölesszemek
teljesen megpuhultak. Lefedve hagyjuk kihűlni.
A
tojásokat válasszuk szét. A fehérjét csipet sóval verjük kemény habbá, a
sárgáját adjuk a kihűlt köleshez és keverjük össze. Utána adjuk hozzá a lisztet,
cukrot, tejszínt és ismét keverjük össze, majd a végén óvatosan forgassuk bele a
tojáshabot is.
Ekkora
mennyiséget két részletben érdemes kisütnünk. Egy teflon serpenyőben (nálam 26
cm-es) olvasszuk fel a vaj felét és öntsük bele a masszának is a felét. Közepes
lángon hagyjuk sülni addig, amíg a tészta összeáll, majd lapos végű fakanállal
kezdjük el tépkedni, darabolni, forgatni, hogy mindenhol megpiruljon, és
morzsás állagú legyen.
Tálalásnál
adjunk hozzá lekvárt.
Címkék: desszert, diabetikus, édesség, egészséges, köles